Форма входу

Наше опитування

Чи потрібен нашому факультету такий ресурс?
Всього відповідей: 74

Пошук

Календар

«  Липень 2025  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Архів записів

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0




Понеділок, 14.07.2025, 09:04
Вітаю Вас Гість | RSS
Сайт ТОП та ГРС
Головна | Реєстрація | Вхід
Інформація про факультет


КАФЕДРА ТЕХНОЛОГІЇ ФУНКЦІОНАЛЬНИХ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ

 

Про кафедру

 

На сьогодні кафедра технології функціональних харчових продуктів єдина в Україні готує фахівців (бакалаврів, спеціалістів, магістрів) зі спеціальності «Технологія харчових продуктів оздоровчого та профілактичного призначення» та спеціалізації «Експертиза, якість, сертифікація харчових продуктів та виробництв» для підприємств і організацій харчової та переробної промисловості.

Зараз вона налічує 20 співробітників: 3 доктори наук, професори; 6 кандидатів наук, доцентів; 3 старших викладачі, кандидати наук; 2 асистенти; завідувач лабораторії; 5 працівників інженерно-навчального персоналу; 6 аспірантів.

Всі викладачі мають базову освіту, атестат професора або доцента, пройшли науково-педагогічне стажування з відповідної дисципліни.

Враховуючи специфіку нової для України спеціальності, яка передбачає поєднання у майбутніх фахівців знань технологій отримання продуктів оздоровчої дії та їхнього впливу на функціональні системи та органи організму, до навчального процесу на кафедрі залучаються провідні фахівці науково-дослідних інститутів АМН України – Інституту ендокринології, Інституту токсикології, Інституту гігієни та медичної екології, Інституту харчування тощо. 

 

Історія кафедри

 

Історія кафедри є передісторією створення в Україні принципово нового напряму розвитку сучасної харчової технології – формування індустрії здорового харчування, відповідно до передових світових тенденцій. Обґрунтований і науково доведений Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) безпосередній зв'язок між структурою та якістю харчування і здоров’ям людини зумовив інтенсивний розвиток виробництва та реалізації на світовому ринку харчових продуктів нового покоління. Вони не лише задовольняють пластичні та енергетичні потреби живого організму, а й забезпечують повноцінне його постачання всіма необхідними природними біологічно активними компонентами. Це гарантує здоров’я нації та активне творче довголіття кожного громадянина.

Для конструювання, виробництва та реалізації таких продуктів необхідні спеціальні кадри, підготовку яких і виконує кафедра технології функціональних харчових продуктів у структурі Національного університету харчових технологій.

Кафедру створено згідно з рішенням Вченої ради університету 1 вересня 2001 року (наказ № 80 від 08.08.2001 року). Було встановлено штат кафедри обсягом 7,5 штатних одиниць професорсько-викладацького складу і 5 штатних одиниць навчально-допоміжного персоналу. За кафедрою закріплено приміщення площею 244 м2 , де розміщено 2 навчальні лабораторії (122 м2), науково-дослідну лабораторію (25 м2), комп’ютерний клас (45 м2), оснащений 30 сучасними комп’ютерами, аудиторії на 60 та 25 місць. Усі лабораторії оснащено сучасними приладами та допоміжним обладнанням.

З часу свого створення кафедра підготувала для харчової промисловості понад 300 фахівців, що успішно поєднують у своїй виробничій діяльності знання із сучасних харчових технологій та останніх досягнень медицини.


 

Склад кафедри

(фото)

Сімахіна Галина Олександрівна, завідувач кафедри.

Професор, доктор технічних наук.

Лауреат Державної премії України

в галузі науки і техніки. Відмінник освіти України.

Нагороджена Знаком Петра Могили.

 

Освіта: Київський технологічний інститут харчової промисловості. Спеціальність: Технологія цукристих речовин.

Викладає дисципліни: Основи валеології. Інноваційні технології та продукти. Біологічно активні речовини в харчових технологіях. Університетська освіта. Технологія оздоровчих харчових продуктів.

Здійснює наукове керівництво студентами при виконанні дипломних проектів та магістерських кваліфікаційних робіт, аспірантами.

Напрями наукової діяльності: Теоретичне обґрунтування та розроблення нових харчових продуктів оздоровчої дії. Низькотемпературне та кріогенне перероблення рослинної сировини на харчові продукти підвищеної біологічної цінності. Використання дезінтеграторних технологій у харчовій промисловості. Розроблення харчових продуктів адаптогенної та імуномодулюючої дії. Розроблення нових харчових сорбентів на основі рослинної сировини.

Підготувала 3 кандидатів наук.

Публікації: Опубліковано понад 350 наукових праць, із них: 32 патенти та авторських свідоцтва. Є співавтором підручників «Основи валеології. Валеологічні аспекти харчування», «Технология пищевых продуктов», «Технологія природних харчових сорбентів», 3 монографій. За цикл праць зі створення нових харчових продуктів на основі використання кріогенних та дезінтеграторних технологій удостоєна Державної премії в галузі науки і техніки 2007 р.

Викладацький склад кафедри. Професорсько-викладацький склад кафедри становить 14 осіб.

 

(фото)   

Українець Анатолій Іванович, ректор університету. Професор, доктор технічних наук,

академік Академії наук вищої школи України,

Заслужений діяч науки і техніки України.

Нагороджений орденами “За заслуги”, знаком Петра Могили, орденом “Христа Спасителя” за духовне відродження та іншими урядовими нагородами.  

 

 

Освіта: Київський технологічний інститут харчової промисловості. Спеціальність: Технологія цукристих речовин.

Викладає дисципліни: Інноваційні технології та продукти (для магістрів). Технологічне обладнання галузі.

Здійснює наукове керівництво студентами при виконанні дипломних проектів та магістерських кваліфікаційних робіт, аспірантами.

Напрями наукової діяльності: Теоретичне обґрунтування та розроблення нових харчових продуктів оздоровчої дії. Використання електроімпульсних та ультразвукових технологій у харчовій промисловості. Розроблення харчових продуктів адаптогенної та імуномодулюючої дії.

Підготував ­­3 докторів наук, 3 кандидатів наук.

Публікації: Опубліковано понад 300 наукових праць, із них: 117 патентів та авторських свідоцтв. Є співавтором 12 підручників, в тому числі «Обладнання підприємств переробної і харчової промисловості», «Технологія харчових продуктів», «Основи валеології. Валеологічні аспекти харчування», «Технология пищевых продуктов», «Розрахунок обладнання підприємств переробної та харчової промисловості», 3 монографій, курсу лекцій “Технологія оздоровчих харчових продуктів”.

 

(фото)

Дегтярьов Леонід Сергійович, професор кафедри.

Доктор хімічних наук.

 

 

 

Освіта: Ужгородський державний університет. Спеціальність: Хімік.

Викладає дисципліни: Основи комп’ютерної хімії біологічно активних речовин. Хімія та фармакогнозія рослин. Сенсорний аналіз харчових продуктів. 

Здійснює наукове керівництво студентами при виконанні дипломних проектів та магістерських кваліфікаційних робіт, аспірантами.

Напрями наукової діяльності: Дослідження будови моно- і полісахаридів, їх надмолекулярних структур у харчових продуктах, механізмів перетворення в процесах бродіння. Дослідження впливу структурних властивостей води та розчинів біологічно активних речовин на процеси метаболізму.   

Публікації: Опубліковано понад 100 наукових праць, із них: 10 патентів та авторських свідоцтв. Є співавтором підручників «Основи фізичної хімії», «Комп’ютерна хімія біологічно активних речовин», «Проблемы химии свободных радикалов».

 

(фото)

Івчук Надія Павлівна, заступник завідувача кафедри.

Кандидат технічних наук, доцент.

 

Освіта: Київський технологічний інститут харчової промисловості. Спеціальність: Технологія цукристих речовин.

Викладає дисципліни: Загальна технологія харчових виробництв. Технологія харчових та біологічно активних добавок. Технологія продуктів для дитячого та геродієтичного харчування.

Здійснює наукове керівництво студентами при виконанні дипломних проектів та магістерських кваліфікаційних робіт, аспірантами.

Напрями наукової діяльності: Розроблення нових харчових продуктів оздоровчої дії. Технології нових харчових продуктів на основі пророщених злакових.

Публікації: Опубліковано понад 35 наукових праць. Є співавтором курсу лекцій “Основи фізіології та гігієни харчування”.

 

(фото)

Стеценко Наталія Олександрівна, заступник декана факультету ТОП та ГРС, кандидат хімічних наук, доцент.

 

Освіта: Київський технологічний інститут харчової промисловості. Спеціальність: Технологія цукристих речовин.

Викладає дисципліни: Комп’ютерна хімія біологічно активних речовин.  Основи фізіології та гігієни харчування. Оптимізація технологічних процесів галузі. Основи конструювання нових харчових продуктів. 

Здійснює наукове керівництво студентами при виконанні дипломних проектів та магістерських кваліфікаційних робіт, аспірантами.

Напрями наукової діяльності: Розроблення нових харчових продуктів оздоровчої дії. Використання природних сорбентів в харчових технологіях.

Публікації: Опубліковано понад 50 наукових праць. Є співавтором курсу лекцій “Фізична хімія”, практикуму з колоїдної хімії. 

(фото)

Фролова Наталія Епінетівна, кандидат технічних наук, доцент.

 

Освіта: Київський технологічний інститут харчової промисловості. Спеціальність: Технологія бродильних речовин.

Викладає дисципліни: Основи фізіології та гігієни харчування. Оптимізація технологічних процесів галузі. Основи конструювання нових харчових продуктів.  Фізико-хімічні основи отримання ароматизаторів.

Здійснює наукове керівництво студентами при виконанні дипломних проектів та магістерських кваліфікаційних робіт, аспірантами. Підготувала 1 кандидата наук.

Напрями наукової діяльності: Розроблення нових харчових ароматизаторів з підвищеним вмістом біологічно активних речовин.

Публікації: Опубліковано понад 50 наукових праць. Є співавтором курсів лекцій “Основи фізіології та гігієни харчування”, “Фізико-хімічні основи отримання ароматизаторів”.

 

(фото)

Усатюк Світлана Іванівна, кандидат технічних  наук, доцент.

 

Освіта: Київський технологічний інститут харчової промисловості. Спеціальність: Технологія цукристих речовин.

Викладає дисципліни: Безпека спеціальних харчових продуктів. Технологія функціональних харчових продуктів. Санітарно-гігієнічний контроль харчових виробництв.

Здійснює наукове керівництво студентами при виконанні дипломних проектів та магістерських кваліфікаційних робіт, аспірантами.

Напрями наукової діяльності: Оцінка якості та безпеки харчових продуктів масового та спеціального призначення.

Публікації: Опубліковано понад 35 наукових праць. Є співавтором методичних рекомендацій з оцінки якості та безпеки харчових продуктів.

 

 (фото)

Бажай Світлана Андріївна, кандидат технічних  наук, доцент.

 

Освіта: Київський технологічний інститут харчової промисловості. Спеціальність: Технологія хлібопекарських виробництв.

Викладає дисципліни: Основи фізіології та гігієни харчування. Основи екології. Технологія оздоровчих харчових продуктів.

Здійснює наукове керівництво студентами при виконанні дипломних проектів та магістерських кваліфікаційних робіт.

Напрями наукової діяльності: Технологія пророщування та використання пророщених злакових.

Публікації: Опубліковано понад 25 наукових праць.

 

 (фото)

Іванова Вікторія Джанівна, кандидат біологічних наук, доцент.

 

Освіта: Київський національний університет ім. Тараса Шевченка. Спеціальність: Біологія.

Викладає дисципліни: Технологія природних вітамінів. Сенсорний аналіз харчових продуктів. Оптимізація технологічних процесів галузі.

Здійснює наукове керівництво студентами при виконанні дипломних проектів та магістерських кваліфікаційних робіт.

Напрями наукової діяльності: Пошук перспективних джерел традиційної і нетрадиційної сировини для отримання високовітамінних харчових продуктів.

Публікації: Опубліковано понад 30 наукових праць. Є співавтором методичних рекомендацій з проведення практичних та лабораторних занять.

 

(фото)

Гойко Ірина Юрієвна, кандидат технічних наук, старший викладач.

 

Освіта: Київський технологічний інститут харчової промисловості. Спеціальність: Технологія молока та молочних продуктів.

Викладає дисципліни: Технологія оздоровчих харчових продуктів. Санітарно-гігієнічний контроль харчових виробництв. Загальна біотехнологія.

Здійснює наукове керівництво студентами при виконанні дипломних проектів та магістерських кваліфікаційних робіт.

Напрями наукової діяльності: Розроблення способів видалення контамінуючої мікрофлори із харчової сировини та готових продуктів.

Публікації: Опубліковано понад 45 наукових праць, 7 патентів та авторських свідоцтв.

 

Основні напрями роботи кафедри

Навчально-методична робота. Кафедра ТФХП є випусковою і готує фахівців зі спеціальності «Технологія харчових продуктів оздоровчого та профілактичного призначення» і спеціалізації «Експертиза, якість, сертифікація харчових продуктів та виробництв».

Ринок фахових освітніх послуг залежить від ринку інтелектуальної продукції і повинен випереджати чинний ринок праці, що змушує всі країни світового співтовариства шукати шляхи, форми і методи розвитку вищої освіти. Тому на кафедрі, як і загалом в університеті, підготовка фахівців, згідно з Законом України «Про освіту», здійснюється за ступеневою системою.

Вся діяльність науково-методичної роботи кафедри спрямована на повне методичне забезпечення підготовки технологів з проблем конструювання, розроблення, виробництва й використання харчових продуктів оздоровчої та профілактичної дії. З урахуванням нових досягнень науки і техніки розроблено нові навчальні плани та програми дисциплін, впроваджуються сучасні інформаційні технології навчання, підготовлена навчально-методична література, ведеться активна робота з підготовки та видання сучасних підручників та посібників.

Контингент студентів формується за рахунок випускників середніх загальноосвітніх шкіл, зокрема з сільської місцевості. Значну допомогу на місцях надають відділи кадрів підприємств харчової та переробної промисловості, особливо тих, котрі більшою чи меншою мірою спеціалізуються на виробництві продуктів оздоровчого призначення – кисломолочних та зернових продуктів, безалкогольних напоїв, продуктів із живими мікроорганізмами, біологічно активних харчових добавок до їжі тощо.

Розвиток виробництва основних груп харчових продуктів у XXI столітті тісно пов'язаний з використанням різноманітних функціональних інгредієнтів (харчових добавок, ароматизаторів, барвників, прянощів, комплексних поліпшувачів, нутрицевтиків тощо). Сьогодні в світі споживання функціональних інгредієнтів зростає набагато динамічніше, ніж виробництво харчових продуктів. У той час, як виробництво харчових продуктів зростає приблизно на 2 % на рік, використання харчових інгредієнтів збільшується на 4…6 %. Це викликає необхідність постійних технологічних розроблень як у сфері відкриття нових можливостей використання, так і в галузі створення нових інгредієнтів. Тому сучасна харчова індустрія потребує нових висококваліфікованих фахівців, компетентних у розробленні досконаліших харчових продуктів, ефективніших засобів правильного використання функціональних інгредієнтів та науково обґрунтованого індивідуалізованого харчування. У сучасних умовах життєвий цикл кожного харчового продукту на ринку стає дедалі коротшим, тому виробники перебувають під постійним тиском своєчасного випуску на ринок нових товарів, а це вимагає від технологів відповідної кваліфікації. І такі кадри необхідні як у найближчі роки, так і в подальшому.

Викладачі та студенти кафедри під час виробничих практик і відряджень проводять значну профорієнтаційну роботу щодо пропагування нової спеціальності та залучення підготовленого контингенту абітурієнтів для вступу на цю спеціальність. Основна увага звертається на випускників медичних технікумів і коледжів, які мають певну спеціалізовану підготовку.

Наші студенти навчаються за новими планами з поглибленою фундаментальною підготовкою, які передбачають вивчення основ математичного моделювання й інформаційних технологій, фізико-хімічних основ харчових технологій, оптимізації технологічних процесів, сучасних методів інтенсифікації виробництва та актуальних проблем галузі, основ комп’ютерної хімії біологічно активних речовин, хімії та фармакології рослин, загальної біотехнології, основ валеології, екології та охорони навколишнього середовища, раціонального використання природних ресурсів, маркетингу, безпеки, стандартизації, сертифікації, управління та контролю якості харчової продукції.

Для забезпечення високої якості навчального процесу співробітники кафедри постійно працюють над виданням науково-методичної літератури. Члени кафедри є авторами та співавторами підручників: «Основи валеології. Валеологічні аспекти харчування» (І.С.Гулий, Г.О.Сімахіна, А.І.Українець), «Технология пищевых производств» (А.И.Украинец, Г.А.Симахина), «Технологія природних харчових сорбентів» (Л.О.Федоренченко, Г.О.Сімахіна); курсів лекцій «Технологія оздоровчих харчових продуктів» (А.І.Українець, Г.О.Сімахіна), «Основи фізіології та гігієни харчування» (Н.П.Івчук, Н.Е.Фролова). За останні роки кафедрою видано 15 навчально-методичних розробок. На кафедрі постійно впроваджуються сучасні технології навчання. Особлива увага приділяється використанню в навчальному процесі інноваційних технологій, методів комп’ютерного моделювання, передових досягнень фармакогнозії.

На кафедрі функціонує комп’ютерний клас на 30 робочих місць, обладнаний сучасною комп’ютерною технікою. Це дає можливість кафедрі забезпечити на належному рівні спеціальну комп’ютерну підготовку фахівців, які отримують знання з математичного моделювання технологічних об’єктів і систем з використанням персональних комп’ютерів, планування експерименту та оброблення експериментальних даних за допомогою ПК. На базі комп’ютерного класу студенти спеціальності вивч


Created by @tom